--! code By --> <--! code By -->
درياچه هامون يا درياچه سيستان در شرق ايران و در شمال استان سيستان و بلوچستان در نزديكي زابل واقع شده است...
اين درياچه بزرگترين پهنه آبهاي شيرين سيستان و سومين درياچه بزرگ ايران پس از درياچه هاي خزر و اروميه است. بخشي از اين درياچه در ايران و بخش پرآب آن در افغانستان واقع شده است.
وسعت كل هامونها در زمان پرآبي ۵۶۶۰ كيلومتر مربع است كه از اين مقدار ۳۸۲۰ كيلومتر مربع متعلق به ايران است كه از سه حوضچه اصلي پوزك، صابري و هيرمند تشكيل شده است.
اين حوضچهها در فصول كم باران و در زمان بادهاي 120 روزه از هم جدا و در زمان هاي پرباران، درياچه واحدي را تشكيل مي دهند.
اين درياچه نقش اساسي در زندگي مردم منطقه داشته، علاوه بر اثرات مثبت طبيعي، اقتصادي و اجتماعي آن، در دين زرتشت نيز تقدس خاصي دارد. در دشت سيستان يك سري فرورفتگي ها و چالههاي طبيعي وجود دارد كه در ماههاي مختلف به درياچه و باتلاق و نيزار تبديل ميشود و به سه قسمت سابوري، پوزك و هامون تقسيم ميشود. با اين اوصاف، درياچه هامون وابسته به رودخانه هيرمند ميباشد و اين وابستگي باعث شده تا هرگونه نوسانات در ميزان آب آن، مشكلاتي را براي كل سيستم بوجود آورد. رودخانه هيرمند شريان اصلي ورود به هامون و همچنين رودخانههاي خاشرود، فراه، هاروت رود، شوررود، حسين آباد و نهبندان نيز به هامون ميريزند.
در گذشته هاي دور درياچه هامون، دريايي بزرگ و پرآب بوده است. پس از خشكسالي ها و تقسيم بندي هاي كشورها و نرسيدن آب به مرزهاي ايران به مرور قسمت هاي وسيعي از آن خشك شده است و اكنون به چهار درياچه مجزا تقسيم شده است: درياچه هامون صابري يا سيستان، درياچه هامون پوزك ايران، درياچه هامون هيرمند و درياچه هامون پوزك افغانستان كه بخش كوچكي از آن نيز در ايران واقع شده است...a